De hobbelige weg naar zindelijkheidstraining voor je hond

De hobbelige weg naar zindelijkheidstraining voor je hond

De hobbelige weg naar zindelijkheidstraining voor je hond

„Niet daar! Niet op het tapijt!”

„Oei oei, dat mag niet!”

„Breng hem snel naar buiten, hij moet plassen!”

De komst van een puppy kan zeker een test zijn voor je zenuwen in elk opzicht. Niet alleen mogelijke verschillen in opvoedingsconcepten (bijvoorbeeld of hij in bed slaapt of niet), maar ook het gebrek aan zindelijkheid kan een bron van heftige ruzies zijn, en dit kan zeker je relatie met je nieuwe gezinslid vergiftigen.

Een puppy is niet zindelijk, dus het is altijd jouw taak als eigenaar om hem dat te leren!

Geloof me, hoe onmogelijk het in het begin ook lijkt, met voldoende geduld, consistentie en doorzettingsvermogen zal het lukken. Het begin zal hobbelig zijn, en het is bijna honderd procent zeker dat er een of twee plasjes of poepjes in huis zullen landen, maar hoe eerder je begint met de training, hoe sneller je hond zindelijk kan worden.

Laten we eens kijken naar de trucs voor zindelijkheidstraining.

Routine is belangrijk De eerste en belangrijkste regel: een puppy plast en poept vaak omdat zijn spijsverteringssysteem nog kort is, dus alles gaat er snel doorheen. Hoe vaker je hem dus naar buiten brengt om zijn behoefte te doen, hoe groter de kans dat je de combinatie van plas en poep op het tapijt of de parketvloer vermijdt.

Routine is belangrijk in het leven van een hond, het maakt zijn leven met jou voorspelbaar. Dit is natuurlijk niet altijd goed, want voor sportieve honden is het bijvoorbeeld niet voordelig als de dagelijkse routine voorspelbaar is. Maar als je hond geen topsporter is, kan een routine hem helpen op de hobbelige weg naar zindelijkheid. Als je hem op dezelfde tijd voedt, kun je ongeveer inschatten hoe lang het duurt voordat hij zijn voedsel verteert, of als je hem op dezelfde tijd uitlaat, kan er een routine ontstaan die hem ook een gevoel van veiligheid geeft, omdat een hond in principe niet graag in zijn eigen “huis” poept.

Wat je ook kunt doen, als je de kans hebt, is om de eerste dagen of weken thuis te blijven, zodat je sneller succes kunt boeken, hoewel het waar is dat het soms maanden van toegewijde en consistente training vereist. Dus waarom zou je het proces niet versnellen als je kunt?

Waar moet je op letten? Hoe meer tijd je in deze beginfase samen doorbrengt, hoe beter je zijn gedrag kunt observeren en uit dit gedrag kun je de tekenen afleiden die aangeven dat je hond op het punt staat zijn behoefte te doen. Er zijn ook universele tekenen die typisch zijn voor alle honden, dus het is een beetje makkelijker om te navigeren in de “boodschapper” van de honden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • als hij intensief aan de vloer of het tapijt ruikt,
  • als hij rusteloos is en rondjes draait,
  • als hij opgewonden wordt of piept.

Als je deze tekenen ziet, pak hem dan altijd snel op en breng hem naar buiten, of als je niet snel naar buiten kunt, kun je ook een hondenluier gebruiken om de plek aan te geven waar hij zijn behoefte in huis kan doen.

Wat moet je doen als je hem betrapt? Als de “actie” al aan de gang is, voordat hij het afmaakt, is het goed om je afkeuring te laten horen, en hem meteen op te pakken en naar de plek te brengen waar hij het kan afmaken. Het is erg belangrijk dat als hij het daar doet waar het mag, je hem luid prijst, dit bevestigt dat hij het goed heeft gedaan.

Een 4-5 maanden oude puppy kan zijn urine meestal 3-5 uur ophouden, natuurlijk hangt dit ook af van de omstandigheden, want als hij opgewonden is of net heeft gegeten, kan deze tijd korter zijn. Het is ook vermeldenswaard de “begroetingsplas”: wanneer je thuiskomt, kan het zijn dat je hond zo opgewonden is bij de gedachte dat je weer bij hem bent, dat hij, terwijl hij blij naar je toe rent om je te begroeten, zijn urine laat lopen, misschien zelfs terwijl hij tegen je opspringt. In dergelijke gevallen kun je het beste je hond negeren als je thuiskomt, wachten tot hij kalmeert, en dan pas hem begroeten.

Wanneer doet een hond meestal zijn behoefte? Zijn er typische tijden waarop je kunt verwachten dat je hond zichzelf wil verlichten?

Ja. Hier zijn enkele van deze tijden:

  • In de ochtend, net na het ontwaken. Elke eigenaar weet dat het eerste wat je ‘s ochtends doet, is je hond uitlaten voor een gezondheidswandeling. Je hond houdt zijn urine ‘s nachts het langst op, dus het kan zelfs gebeuren dat je hem midden in de nacht moet uitlaten. Als hij slim genoeg is, zal hij je dat ook laten weten. De typische tekenen zijn hier: piepen, rusteloosheid, of misschien zelfs aanraking om aan te geven dat hij naar buiten wil.
  • Kort na de maaltijden, omdat het voedsel en de vloeistof snel door de puppy gaan. Hoe lang dit duurt, varieert natuurlijk van hond tot hond, maar het is altijd een goed idee om kort na het voeden een wandeling te maken.
  • “Voor het slapen gaan”. Omdat hij ‘s nachts het langst moet volhouden, moet je voor het “licht uit” een gezondheidswandeling maken. Als je zover bent, kun je hem ook commando’s leren zoals “plas” of “poep”, zodat hij weet dat deze wandeling specifiek daarvoor is.

Belangrijk! Jij en je hond zijn niet van suiker gemaakt. Slecht weer mag geen obstakel zijn als het om wandelen gaat. Als je een tuin hebt, heb je het wat makkelijker, maar als je in een flatgebouw of een huis zonder tuin woont, moet je in weer en wind, regen of sneeuw, kou of hitte naar buiten.

Een volwassen hond kan ongeveer 8 uur zonder plassen. Een puppy, zoals ik al eerder zei, kan dat veel korter. Regelmaat, consistentie en geduld zullen je sleutelwoorden zijn voor de komende maanden.

Laten we kort samenvatten wat je moet doen: Preventie:

  • Regelmatige wandelingen inplannen,
  • Een routine opstellen voor voorspelbaarheid,
  • Gedrag observeren en onmiddellijk handelen bij het waarnemen van typische tekenen. Als het kwaad al is geschied:
  • Pak de hond meteen op met een duidelijk verbod en breng hem naar de plek waar hij zijn behoefte kan doen. Als hij het daar doet, prijs hem dan luid. Prijzen is hier erg belangrijk, want je hond wil je van nature behagen, dus als je een bepaalde actie prijst, zal hij die actie vaker uitvoeren. Dit geldt ook voor plassen en poepen.

Als het kwaad al is geschied:

Het is belangrijk dat als je het niet opmerkt tijdens de actie, maar alleen geconfronteerd wordt met het eindproduct, het geen zin heeft om hem te berispen, omdat hij niet zal begrijpen waarom je boos op hem bent. Over het algemeen mag er slechts 3-5 seconden verstrijken tussen de actie en de berisping of lof, zodat hij de twee kan associëren.

Natuurlijk moet je de plaats van de daad schoonmaken, maar op zo’n manier dat hij de volgende keer niet daar wil poepen. Omdat de neus van een hond veel gevoeliger is dan die van jou, zijn geurige schoonmaakmiddelen helaas niet geschikt, omdat ze de geuren niet voor de neus van onze favoriet verbergen. Het beste is om een enzymatisch reinigingsmiddel te gebruiken, maar een mengsel van zuiveringszout, citroensap en water is ook zeer geschikt.

Wat maakt een enzymatisch reinigingsmiddel anders?

De meeste reinigingsmiddelen bevatten verschillende stoffen die geuren maskeren, maar in het geval van enzymatische reinigingsmiddelen worden de enzymen geactiveerd wanneer ze in contact komen met vuil, waardoor ze organisch materiaal afbreken en zo de verontreinigingen volledig vernietigen. Enzymatische reinigingsmiddelen verminderen het risico dat het kwaad zich opnieuw voordoet. Het wordt aanbevolen om dit type reinigingsmiddel te gebruiken voor hondenontlasting, urine en braaksel.

Wees geduldig en volhardend Om een harmonieuze relatie met je hond te hebben en in vrede met hem te leven, is het belangrijk om hem zindelijk te maken. Denk er eens over na, als je werk het niet toelaat om de hele dag samen te zijn, laat je hem de hele dag alleen thuis als je naar je werk gaat, en hij moet dat volhouden.

Dus bij de komst van een hond is zindelijkheidstraining je eerste taak, alles else komt daarna.

Deel het bericht:
Honden verzorgingspakket I

Honden verzorgingspakket 1.

Geef volledige verzorging aan je trouwe viervoeter met een complete honden verzorgingspakket gemaakt op volledig natuurlijke basis, vrij van schadelijke stoffen en huidvriendelijk.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00