“Mayday, Mayday” – er zit een teek op mijn hond!

er zit een teek op mijn hond!

“Mayday, Mayday” – er zit een teek op mijn hond!

Ik denk dat we namens alle hondenbezitters kunnen zeggen dat hoeveel we ook van onze honden houden, we teken evenveel haten. Hoewel er geen remedie is tegen onze constante afkeer en we nog geen 100% bescherming kunnen garanderen, kunnen we onze viervoeters wel bewapenen in de strijd tegen deze vijand. Hoe? In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van de meest effectieve, op de markt verkrijgbare synthetische producten en natuurlijke stoffen, zodat u aan het einde van het artikel kunt beslissen welke methode u voor uw huisdier wilt gebruiken.

Hoewel we niet kunnen beloven dat de hier beschreven methoden het gevaar van teken volledig zullen elimineren, kunnen we wel garanderen dat na het lezen van dit artikel u met meer vertrouwen kunt beslissen hoe u uw huisdier tegen teken beschermt.

Elk seizoen is tekenseizoen Allereerst is het goed om te verduidelijken dat de dagen waarop we specifiek konden zeggen dat er een tekenseizoen was, helaas voorbij zijn. Door klimaatverandering is er niet alleen een toename van voorheen onbekende tekensoorten, maar zijn teken ook het hele jaar door aanwezig. Door mildere winters overleeft de populatie van het vorige seizoen, waardoor we het hele jaar door in de natuur door teken kunnen worden belaagd.

Het is dus niet voldoende om seizoensgebonden bescherming te bieden; we moeten onze huisdieren het hele jaar door beschermen tegen deze kleine maar angstaanjagende beestjes, omdat één beet al genoeg is voor problemen.

In Hongarije vormen teken een bijzonder groot probleem, met ongeveer 42 bekende tekensoorten die tot wel 12 verschillende ziekten kunnen verspreiden.

Wat zijn ze en waarom zijn ze zo angstaanjagend voor eigenaren? Een teek is een spinachtig insect met twee hoofdtypen: de ene is de zichtbare teek, die zich vastklampt aan de achterkant van een grassprietje, en de andere is de blinde teek, die vanaf struikniveau op zijn prooi valt.

Teken verspreiden ziekteverwekkers (de bekendste zijn de ziekte van Lyme en de veroorzaker van Babesiose, die vooral gevaarlijk is voor honden) meestal tijdens het bloedzuigen, maar weinigen weten dat als hun uitwerpselen in hun ingewanden uitdrogen, dit in de lucht kan opstuiven, waardoor onze hond door inademing geïnfecteerd kan raken. Niet alleen de teek zelf, maar ook zijn speeksel, uitwerpselen en zelfs zijn dode lichaam kunnen besmettelijk zijn. Dit vormt echter niet alleen een gevaar voor onze hond, maar ook voor ons, de eigenaren. Als een teek in contact komt met onze beschadigde huid, bestaat het risico op infectie.

Als een teek erin slaagt zich aan de gastheer vast te klampen en zich vol te zuigen, kan zijn lichaam meerdere keren zijn oorspronkelijke grootte bereiken en wordt zijn kleur asgrijs. Als hij genoeg bloed heeft gezogen, valt hij gewoon van de gastheer af, waardoor het, vooral bij honden met lang haar, kan gebeuren dat we de tekenbeet niet eens opmerken.

Oké, maar wat kunnen we tegen ze doen? Het antwoord is helaas simpel: behalve onze huisdieren beschermen, niets. Het goede nieuws is dat er veel beschermingsmogelijkheden zijn om uit te kiezen. De huidige markt biedt drie belangrijke “beschermingssystemen”: spot-on behandelingen, halsbanden en de nieuw geïntroduceerde tabletten. Deze lijst kan worden aangevuld met natuurlijke planten en hun essentiële oliën. Laten we dus de voordelen en nadelen van elk van deze methoden bekijken.

1, Halsbanden

Er zijn in principe twee soorten halsbanden: de poederachtige en de in vet oplosbare halsband. Bij de poederachtige halsband komt er continu een poederlaagje vrij dat het lichaam van het dier bedekt en beschermt, maar het duurt 1-2 dagen voordat het effectief is. In vet oplosbare halsbanden geven hun actieve ingrediënten continu af door contact met de huid, waardoor de bescherming sneller tot stand komt.

Een groot voordeel van halsbanden is hun lange levensduur en effectiviteit, aangezien ze tot wel 7-8 maanden bescherming kunnen bieden. Hierdoor hoeven we niet maandelijks bij te houden wanneer ze hun effectiviteit verliezen, omdat de producten maandenlang continu actieve ingrediënten afgeven.

Een nadeel kan de medicinale geur zijn die het dier in het begin omringt, en het risico van vastlopen. Omdat het dier de halsband continu moet dragen voor een effectieve en continue werking, kan dit – als uw huisdier een moderne Marco Polo is – een potentieel “gevaar” vormen, omdat het gemakkelijk ergens aan kan blijven haken. Bovendien bevatten veel halsbanden stoffen die gevaarlijk zijn voor vissen en waterorganismen, dus ze moeten worden verwijderd voordat het dier gaat zwemmen. Het belangrijkste en meest opvallende nadeel is echter dat, omdat de halsband zich aan de buitenkant van de hond bevindt, kinderen er gemakkelijk mee in contact kunnen komen, en voor hen kan het actieve ingrediënt gevaarlijk zijn. Voorzichtigheid is dus geboden als er kinderen in het gezin zijn.

2, Spot-on (druppel) behandelingen

Dit type heeft misschien wel de meeste variëteiten op de markt. Er zijn veel actieve ingrediënten om uit te kiezen, en het is vaak moeilijk om de juiste voor onze hond te vinden. Het is belangrijk om er een te kiezen met een afstotende, contactafstotende werking. Dit betekent dat de teek geen bloed hoeft te zuigen om het effect van het actieve ingrediënt te voelen; het is voldoende om in contact te komen met de huid of het haar, omdat het actieve ingrediënt een zeer sterke prikkel geeft aan de poten van het insect, waardoor het insect het dier verlaat. Dit vermindert het risico op infectie, omdat producten zonder dit effect vaak het actieve ingrediënt in het bloed brengen om het dier te beschermen, wat betekent dat de teek pas in contact komt met het gif wanneer hij al bloed zuigt, waardoor het risico op infectie niet significant afneemt.

In vergelijking met halsbanden zijn ze minder lang effectief, omdat deze behandelingen elke 1-2 maanden moeten worden herhaald, en hun effectiviteit kan zelfs worden verminderd door contact met water. Dus als we onze hond wassen of als het regent, kan het zijn effectiviteit verliezen. Na het aanbrengen mag het dier niet worden geaaid en moet baden worden vermeden.

Bij het aanbrengen moet ervoor worden gezorgd dat het direct op de huid en niet op de vacht wordt aangebracht, omdat het alleen door de huid kan worden opgenomen. Dit kan nog een nadeel zijn, want als onze hond een gevoelige huid heeft, kan de druppelbehandeling irritatie veroorzaken.

Een ander nadeel van spot-on behandelingen is dat als we ze langdurig gebruiken, teken resistent kunnen worden tegen het actieve ingrediënt.

Ondanks deze nadelen is hun grootste voordeel de snelle en betrouwbare afstotende werking, die het risico op infectie aanzienlijk vermindert.

3, Tabletten

Vanwege hun werkingsmechanisme zijn tabletten controversieel onder hondenbezitters. Hoewel ze dankzij hun goede smaak graag door onze huisdieren worden gegeten en gemakkelijk te geven zijn, komen hun actieve ingrediënten, zoals fluralaner en afoxolaner, in de bloedbaan terecht na opname uit de darmen. Hierdoor moet de teek bloed zuigen om in contact te komen met de toxines die hun zenuwstelsel aantasten. Dit betekent dat sommige infecties niet volledig kunnen worden voorkomen.

Een groot nadeel van tabletten is dus dat ze geen afstotende werking hebben, wat zelfs door de fabrikanten wordt erkend en op de producten wordt vermeld – hoewel ze benadrukken dat het zijn effect uitoefent voordat de teek de infectie aan de hond kan overdragen.

Het actieve ingrediënt circuleert continu met het bloed. Dit feit kan positief worden geïnterpreteerd, omdat het betekent dat één tablet tot wel 3 maanden effectief kan zijn. De meeste sceptici interpreteren dit feit echter als het feit dat er vergiftigd bloed in de hond circuleert, wat de bron kan zijn van veel ernstige ziekten. Dienovereenkomstig, omdat de tablet de lever kan beschadigen, wordt aanbevolen om tegelijkertijd mariadistel als leverbeschermer te geven.

4, Natuurlijke essentiële oliën en planten

Na de synthetische producten, laten we eens kijken naar de natuurlijke essentiële oliën en de joker in onze tuin.

Het is algemeen bekend dat teken geen fan zijn van geuren, omdat menselijk zweet, melkzuur, ammoniak en kooldioxide ze aantrekken. Als we deze geuren maskeren, worden we minder aantrekkelijk voor hen. Dit geldt ook voor honden. Sterke, kwalitatieve oliën zoals geranium, lavendel, citroengras, pepermunt, rozemarijn en salie zijn allemaal geuren die teken afstoten.

Er zijn al producten op de markt die uitsluitend bestaan uit een mix van 100% pure essentiële oliën van de hierboven genoemde planten. Deze zijn verkrijgbaar in spot-on, spray of pipetvorm.

Het nadeel van deze natuurlijke producten is dat ze snel verdampen, dus het is raadzaam om de behandeling elke paar uur te herhalen.

Hun voordeel is dat ze geen chemicaliën bevatten, we brengen alleen natuurlijke stoffen aan op het lichaam en in het systeem van onze hond, wat niet onopgemerkt blijft: door het gebruik ervan wordt de vacht en huid van onze hond zijdezacht en gezonder dan ooit dankzij de oliën.

Tot slot de beloofde joker: knoflook. Veel mensen beschouwen knoflook als giftig voor honden, maar dit is alleen waar als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Naast het versterken van hun immuunsysteem, maskeert de allicine in knoflook de melkzuurgeur van de hond, waardoor het een perfect middel is tegen teken.

Het probleem met teken zal helaas nooit volledig verdwijnen, de vraag is dus: wat doen we om ervoor te zorgen dat onze hond niet wordt gebeten? Experimenteer en zoek tussen de beschikbare producten totdat u de beste bescherming voor u vindt, of het nu één type product is of een combinatie van natuurlijke en synthetische stoffen.

Om altijd een stap voor te blijven op teken, wordt het ten zeerste aanbevolen om te zoeken naar producten met een afstotende werking, ongeacht welke van de bovengenoemde beschermingsvormen u kiest.

Als verantwoordelijke eigenaar is dit onze taak, niets meer.

Deel het bericht:
Honden verzorgingspakket I

Honden verzorgingspakket 1.

Geef volledige verzorging aan je trouwe viervoeter met een complete honden verzorgingspakket gemaakt op volledig natuurlijke basis, vrij van schadelijke stoffen en huidvriendelijk.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00