Verzorging van de Franse Bulldog stap voor stap

Donkerharige Franse bulldog kijkt aandachtig, met een gele achtergrond.

Verzorging van de Franse Bulldog stap voor stap

Franse Bulldogs zijn schattige en grappige honden. In ons land zijn ze een van de meest populaire rassen, wellicht vanwege hun unieke temperament. Het is een feit dat in 2019 de meeste pups van dit ras werden gefokt. Met zoveel van hen rond, is het de moeite waard om te kijken hoe ze het beste verzorgd kunnen worden. Is het moeilijk om voor ze te zorgen? Een kleine spoiler: hun verzorging is niet al te ingewikkeld, misschien daarom zijn ze zo geliefd. Of is het vanwege hun vleermuisachtige oren?

Franse Bulldogs zijn kleine, compacte honden met een grappig uiterlijk. In ons land zijn ze een van de meest geliefde rassen, misschien vanwege hun speciale karakter. Vanwege hun karakter zijn ze erg populair, veel mensen laten zelfs een tatoeage van zo’n hond op hun lichaam zetten. Het tekenen van een Franse Bulldog is dus echt een trend. Over het algemeen zijn Bulldogs kleine, mollige honden met korte poten en een mopshond-achtig gezicht. Ze zijn niet erg groot, maar wel breed en gespierd. Hun kleine poten lijken misschien fragiel, maar zijn in feite erg sterk en kunnen hun robuuste lichaam goed ondersteunen. Franse Bulldogs staan bekend om hun intelligentie en vriendelijkheid. Ze behoren tot de Molosser groep. Het ras ontstond in het midden van de 19e eeuw in – niet verrassend – Frankrijk.

Voor veel hondeneigenaren kan het een uitdaging zijn om hun huisdier schoon te houden. De verzorging van de Franse Bulldog is niet bijzonder ingewikkeld. Je hoeft alleen maar het proces en de benodigde uitrusting en gereedschappen te kennen. Deze stappen zijn gemakkelijk thuis uit te voeren, vooral gezien het feit dat het geen grote hond is.

Dit ras heeft een kenmerkende korte, gladde vacht die zowel fijn als ruw kan zijn en in verschillende kleuren kan voorkomen (bijvoorbeeld de gevlekte Franse Bulldog is erg populair). Verliest de Franse Bulldog veel haar? Helaas wel, de Franse Bulldog verliest vaak zijn vacht, dus het is absoluut noodzakelijk om enkele basisverzorgingstaken uit te voeren. De staat van zijn vacht en zijn algemene gezondheid hangt nauw samen met hoe de Franse Bulldog wordt gevoed. Zorg altijd voor een geschikt en voedzaam dieet voor je hond. Daarnaast moet je zorgen voor de nagels, tanden, en je moet hem ook wassen en borstelen. In dit artikel proberen we de meest gestelde vragen over de verzorging van Franse Bulldogs te beantwoorden.

Moet je een Franse bulldog borstelen?

Het houden van een Franse bulldog in een appartement is niet per se een eenvoudige taak. Veel mensen zijn bang voor de ophoping van haar bij het houden van binnenhonden. Zoals eerder vermeld, hebben Franse bulldogs kort haar, dat het beste kan worden verzorgd met een borstelhandschoen of een haarverwijderingshandschoen. Dus je hebt geen ontwarrende kam of andere borstel voor lang haar nodig. Als je hiermee over zijn lichaam wrijft, kan het overtollige haar gemakkelijk en zachtjes uit de vacht worden verwijderd.

Verzorging van de Franse Bulldog

Wat is een haarverwijderingshandschoen?

Een slimme kleine uitvinding ontwikkeld tegen haaruitval bij Franse bulldogs. Het is in feite een handschoen die je over je hand kunt trekken, waarvan het palmgedeelte is voorzien van een zachte kamoppervlak gemaakt van rubber of plastic.

Borstel het lichaam van de hond met strijkende bewegingen om dode haren te verwijderen. Het aaien kalmeert je hond, dus in tegenstelling tot veel andere hondenverzorgingsprocedures, wordt dit meestal graag geaccepteerd door elk huisdier. Met deze methode kun je je ontdoen van los, dood haar, de vacht conditioneren en de huid masseren.

De rubberen verzorgingshandschoen is een geweldig alternatief voor natuurlijke borstelborstels. Het is zachter op de vacht van de hond en is beter in staat om haar te verzamelen in vergelijking met de borstelborstel die vaak de kleine haren in de lucht verspreidt. De hondenborstelhandschoen werkt ook fantastisch op kleine gebieden zoals het gezicht, de poten of de buik van de hond.

Het is raadzaam om je Franse bulldog wekelijks te borstelen met de bovenstaande techniek om dode haren te verwijderen en de poriën van de huid gezond te houden. Hierdoor wordt de vacht zacht, glanzend en gezond. De afbeeldingen van de Franse bulldog in dit artikel zullen je helpen met de verzorging.

Verzorging van de Franse Bulldog

Francia bulldog wassen

Een essentieel onderdeel van de verzorging van de Franse bulldog is het wassen. Omdat ze van nature vrij schoon zijn, is wassen slechts af en toe nodig. Vooral als er tijdens het spelen een “ongelukje” gebeurt, of hooguit wekelijks. Wees echter heel voorzichtig bij het kiezen van een shampoo voor je Franse bulldog. Niet elke hondenshampoo is geschikt voor hen! Ze hebben over het algemeen een gevoelige huid en zijn vaak allergisch. De beste keuze is een volledig natuurlijke, milde natuurlijke hondenshampoo die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid van honden. Schuim hun lichaam goed in met de shampoo en spoel af met lauw water. Gebruik voor het drogen ook alleen matig warme lucht; het is niet goed om te hete lucht op hen te blazen.

Wanneer kun je beginnen met het wassen van de hond?

Over het algemeen kun je vanaf 8 weken voorzichtig de eerste wasbeurt geven. Probeer ze te laten wennen aan het wasproces en probeer het snel af te ronden, zodat je ze geen onaangename ervaring bezorgt als ze niet van water houden.

Tijdens het wassen heb je de kans om de huidplooien en het hele lichaam van je hond te inspecteren. Op dit moment kun je gemakkelijk tekenen van huidirritatie, wonden of allergieën vinden, die, indien tijdig ontdekt, sneller behandeld kunnen worden.

Hoe verzorg je de rimpels op het gezicht van een bulldog?

Het reinigen van de rimpels van je Franse bulldog is vanuit gezondheidsoogpunt een zeer belangrijke taak. Deze huidplooien beginnen bij de ooghoeken en lopen langs de zijkant van het gezicht naar beneden tot aan de nek. Deze plooien geven hen hun unieke uiterlijk en karakteriseren het ras. De oorzaak van de losse huid is multifactorieel: fokpraktijken, omgeving en voeding dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van losse huid bij deze honden. Echter, deze plooien kunnen veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Door allergieën of contact met omgevingsallergenen kan deze huid gemakkelijk beschadigd raken.

Probeer tijdens het baden de plooien te vermijden en ze te beschermen tegen water. Als de plooien nat worden, kan het achtergebleven vocht later leiden tot infecties (bijv. pyodermie). Controleer na elke wasbeurt deze plooien om er zeker van te zijn dat ze volledig droog zijn. Gebruik alleen vochtige doekjes of babydoekjes om het gebied te reinigen. Sommige mensen strooien talkpoeder of maïszetmeel tussen de plooien om ze droog te houden.

Wij raden deze balsem aan voor de verzorging van de plooien: Oor- en huidplooi reinigingsvloeistof met amandelolie en provitamine B5.

Verzorging van de Franse Bulldog

Franse bulldog nagelknippen

Over het algemeen geldt dat de nagels van honden kort gehouden moeten worden, anders kunnen ze gemakkelijk in de huid groeien en pijn en ongemak veroorzaken. Lange nagels bemoeilijken ook het correct lopen van de hond. Geïnfecteerde klauwen kunnen zeer pijnlijk zijn voor de hond en kunnen zelfs leiden tot een levensbedreigende situatie. De nagels van je hond groeien continu, dus als je ze niet regelmatig knipt, worden ze te lang. Honden die veel op beton lopen, slijten hun nagels vaak vanzelf en hoeven niet geknipt te worden. Echter, voor degenen die dat niet doen, moeten ze regelmatig worden geknipt met een speciale hondennagelknipper. De veiligste methode is om meerdere keren een klein stukje te knippen tijdens één sessie. Zo voorkom je dat je in het levende deel knipt, wat kan leiden tot bloeden en pijn. Als je bij de poten bent, kijk dan ook even naar de voetzooltjes. Als er scheurtjes of wondjes zijn, behandel deze dan. Wondjes moeten worden verzorgd en droge, gebarsten huid moet worden ingesmeerd met een speciale Zachte pootjes crème.

Verzorging van de Franse Bulldog

Verzorging van de ogen van de Franse bulldog

Traanstrepen zijn een veelvoorkomend probleem bij sommige hondenrassen. Het gebeurt wanneer overmatige tranen vanuit het oog over het gezicht lopen, waardoor strepen en vlekken op de huid en vacht achterblijven, evenals op de omliggende gebieden. De bruinachtige vlekken worden veroorzaakt door de rode gist (ptyrosporin). Sommige rassen zijn gevoeliger voor traanstrepen dan andere. Dit hangt vaak samen met de vorm van het oog. Bijvoorbeeld honden met driehoekige ogen en mopshonden hebben een grotere kans op traanstrepen. Maar veel honden met ronde ogen hebben ook last van dit probleem, vooral als ze in een vuile omgeving zijn. De traanstrepen van lichtgekleurde Franse bulldogs zijn vrij opvallend. Het is niet erg gevaarlijk, maar in de tranen kunnen bacteriën en ziekteverwekkers groeien, wat infecties in de ogen kan veroorzaken, een typische oogaandoening van de Franse bulldog. Het is daarom raadzaam om ze regelmatig te verwijderen met een speciale oogreinigingsvloeistof.

Verzorging van de Franse Bulldog

Franse bulldog oor reiniging

Gelukkig hebben Franse bulldogs over het algemeen niet veel oorproblemen. Maar zoals bij alle honden is het raadzaam om vervuiling in de gehoorgang te controleren en indien nodig de kanaal te reinigen. Hoe? Begin eerst met het schoonvegen van het externe en vervolgens het interne deel van het oor met een zachte wattenbol. Vervolgens heb je een speciale oordruppel voor honden nodig. Bevochtig de wattenbolletjes met deze oorreinigingsvloeistof en veeg hiermee grondig de gehoorgang schoon. Het is belangrijk om de wattenbol alleen zo diep in te drukken dat je deze comfortabel in het oor kunt bewegen en kunt verwijderen als je klaar bent. Herhaal dit proces totdat de uitkomende wattenbol volledig schoon is. Herhaal vervolgens het proces met een schone wattenbol om de gehoorgang droog te vegen. Net als in de huidplooien mag er geen vocht in de gehoorgang achterblijven, omdat dit tot infecties kan leiden. Franse bulldogs hebben zeer gevoelige oren, dus gebruik zeer zachte en schone katoenen bollen. Het doel is om de hondenoren schoon te houden en infecties te voorkomen, wat zelfs tot gehoorverlies kan leiden.

Wij raden deze vloeistof aan voor oorreiniging: Oor- en huidplooi reinigingsvloeistof 

Franse Bulldog verzorging stap voor stap:

  1. Borstel zijn vacht wekelijks met een hondenborstelhandschoen om dode haren te verwijderen en de vacht gezond en glanzend te houden.
  2. Baad hem maandelijks of telkens wanneer je vuil moet verwijderen. Gebruik een natuurlijke hondenshampoo.
  3. Besteed extra aandacht aan de rimpels op zijn gezicht; houd ze schoon en droog.
  4. Controleer de nagels en knip ze indien nodig.
  5. Verwijder traanstrepen met een zachte wattenbol en oogreinigingsvloeistof om ooginfecties te voorkomen.
  6. Kijk in de oren en als je vuil of afzettingen ziet, veeg ze dan schoon met een wattenbol die je hebt bevochtigd met een natuurlijke oorreiniger. Droog ze daarna goed af.

Heb je dit al gelezen?

Groenten en Vruchten: Wat Mogen Honden Eten en Wat Niet?

Droogshampoo voor honden: Alles wat u moet weten

Deel het bericht:
Honden verzorgingspakket I

Honden verzorgingspakket 1.

Geef volledige verzorging aan je trouwe viervoeter met een complete honden verzorgingspakket gemaakt op volledig natuurlijke basis, vrij van schadelijke stoffen en huidvriendelijk.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00