100% natuurlijk

Gratis verzending vanaf €40*

Recent toegevoegd

Wat niemand je ooit heeft verteld! – Alles over honden

Ja, honden eten ook hun eigen uitwerpselen. Er zijn echter veel nuttigere informatie dan dat. Als je geïnteresseerd bent in wat deze zijn, lees dan verder!

… het is de moeite waard om te weten!

Alles wat je moet weten over honden

Ja, honden eten hun eigen uitwerpselen, ze eten hun braaksel op, ze plassen overal en waarschijnlijk ruiken hun poten ook naar popcorn, hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik ze nog nooit heb geroken.

Er is echter veel nuttigere informatie dan dat, waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, maar die interessant voor je kan zijn. Als je wilt weten wat dit is, lees dan verder om alles te weten te komen over honden!

Laten we nu een korte, beknopte en eenvoudige wetenschappelijke mix bekijken.

Heb je ooit gehoord van de Pavloviaanse reflex?

Als je vaak naar de hondenschool gaat, hoor je vaak over geconditioneerde reflexen, conditionering of bekrachtiging. Als je er nog niet van hebt gehoord of het bent vergeten, is het tijd om je te herinneren aan Ivan Petrovich Pavlov, die geassocieerd wordt met een van de grootste ontdekkingen met betrekking tot honden. De Russische fysioloog ontving in 1904 de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor zijn ontdekking van klassieke conditionering (een reactie op een herhaalde stimulus) en de geconditioneerde reflex. Geconditioneerde reflexen zijn die welke verschijnen afhankelijk van onze wil, dus we leren ze.

In zijn belangrijkste experiment leidde hij het speeksel van de hond naar buiten via een zogenaamde “siphon” techniek. Vervolgens liet hij tegelijkertijd met het voeden een bel rinkelen, en na dit meerdere keren te herhalen, merkte hij dat de speekselproductie al begon voordat ze het voedsel in hun mond namen. Later begon de speekselproductie al bij het horen van de bel, zonder dat ze voedsel kregen. De hond associeerde dus perfect de bel met het voedsel, omdat hij had geleerd dat als hij een bel hoorde, er voedsel zou volgen. Met deze ontdekking legde Pavlov de basis voor de fundamentele kennis van hondentraining. Denk hieraan tijdens het voeren, want hij zal het speeksel niet kunnen tegenhouden en je zult wat van de vloer moeten vegen.

Dus de volgende keer dat je je gebruikelijke voedingsroutine begint, wees dan niet verbaasd als je hond grote slokken neemt terwijl hij je elke beweging nauwlettend in de gaten houdt.

De hond is niet het resultaat van domesticatie, maar heeft zich vrijwillig bij de mens aangesloten

De speciale relatie tussen hond en mens is het bewijs dat de hond zichzelf quasi heeft gedomesticeerd. Hij besloot zich bij de menselijke groep aan te sluiten omdat hij daar veiligheid en voedsel vond. Door bij mensen te blijven, raakte de wolf gewend aan onze aanwezigheid en begon er een groep tamme wolven te ontstaan die onze nabijheid accepteerde. Dus wij kozen de honden niet als metgezellen, zij kozen ons. We kunnen niet voorbijgaan aan het feit dat we de eerste voor hen zijn, de hond is de beste vriend van de mens.

Ze leven in een gezin, niet in een roedel

Volgens de theorie van de Hongaarse etholoog Csányi Vilmos gedragen honden zich tussen mensen als kinderen, dus we kunnen niet spreken van een roedelleider en een roedel. In tegenstelling tot andere viervoeters is de hond genetisch veranderd om zoveel mogelijk met de mens te kunnen samenleven, dus het is volgens hem juist om over een gezin te spreken in hun relatie.

Dit betekent echter niet dat we honden als mensen moeten behandelen, alleen dat er geen behoefte is aan ruwe behandeling of overmatige dominantie om ze te breken. Kinderen moeten ook binnen duidelijk gedefinieerde grenzen leven, en dit is niet anders voor je hond. Het is erg belangrijk om voorspelbare omstandigheden voor hem te creëren, hem duidelijk te plaatsen in de rol die hij in je gezin speelt, zodat er een aangename en liefdevolle relatie kan ontstaan.

Vermogen tot empathie

Dit is enigszins gerelateerd aan het vorige punt: de hond is momenteel het enige dier waarvan wetenschappers proberen te bewijzen dat het net zo empathisch is als de mens. De hond is de enige soort in het dierenrijk die geïnteresseerd is in de huidige stemming van de mens, en ze kunnen zelfs onze emoties interpreteren. Hoewel het nog niet wetenschappelijk is bewezen, bevestigen de huidige resultaten het bestaan van emotionele synchronisatie tussen eigenaren en honden.

Het oog is de spiegel van de ziel

Kijken we elkaar in de ogen, baasje?

Die onschuldige, wijd open, maar toch stoere blik die harten doet smelten. Alleen jouw hond kan dat – geef toe, je hebt altijd gedacht dat het zo was en je zult dat blijven denken, want “alleen Bambi kijkt zo, want hij kijkt altijd zo”.

Misschien heb je gelijk.

Heb je er ooit over nagedacht dat het vermogen en de bereidheid van je hond om oogcontact te maken hem uniek maakt in het dierenrijk? Voor hem is dit natuurlijk. Volgens onderzoekers zijn wolven hier niet toe in staat, zelfs niet als ze door mensen worden grootgebracht.

In het dierenrijk betekent oogcontact een open bedreiging, een uitdaging, dus meestal vermijdt een dier dat niet wil provoceren oogcontact.

Hongaarse onderzoekers hebben de theorie opgesteld dat honden van nature van het menselijk gezicht houden en graag naar ons kijken. Waarschijnlijk had hij, om zo diep in de menselijke wereld te kunnen integreren, de communicatie moeten begrijpen, en daarvoor was oogcontact, het bestuderen van het gezicht, essentieel, omdat ons gezicht veel informatie prijsgeeft. Bovendien kan dit vermogen variëren afhankelijk van het hondenras, omdat de rassen die we hebben geselecteerd voor samenwerking meer en beter communiceren met oogcontact dan andere, meer primitieve rassen.

Laten we samen leren!

Op basis van onderzoek geleid door etholoog József Topál en kinderpsychologen kunnen we zeggen dat de hond het dier is dat kan leren door de onderwijsmethode die door mensen wordt gebruikt, de natuurlijke pedagogie. Neem bijvoorbeeld de blindengeleidehonden. Het gebruik van natuurlijke pedagogie is een unieke onderwijsmethode die alleen kenmerkend is voor mensen; er bestaat geen dergelijke onderwijsvorm in het dierenrijk. Met dit model leert een moeder ook haar pasgeboren kind, dus het is geen wonder dat eigenaren altijd het gevoel hebben dat hun hond een kind in een hondenpak is.

De moederhond eet de uitwerpselen van de pups

Oké, oké, uitwerpselen… ik weet het. Toch dacht ik dat het een vermelding waard was, want ondanks mijn ervaring met honden was ik niet voorbereid op het feit dat de moederhond de uitwerpselen van de pups zou eten. Ter verdediging, ik was nog nooit op een plek geweest waar ik dit had kunnen zien. Dus, de hondenmoeder ruimt inderdaad alles op onder haar pups. Waarom? Er is een vrij eenvoudige verklaring: het is een voorzorgsmaatregel tegen roofdieren – zo beschermt ze haar pups tegen roofdieren die hen moeilijker kunnen vinden zonder de geur. Dit is een oerinstinct dat, ondanks het verdwijnen van andere instincten, behouden is gebleven.

Ontdek het zelf

Er zijn talloze onderzoeksresultaten die minder bekend zijn bij hobbydierhouders. Daarom vind ik het gebied van de hondenethologie, dat het gedrag van onze viervoetige vrienden bestudeert, zo geweldig. Het is spannend om de drijfveren van dit prachtige en uitzonderlijke wezen te ontdekken.

Na dit alles, als iemand je vreemd aankijkt omdat je overal verkondigt dat een hond een speciaal wezen is, een zielsverwant, vertel hem dan rustig dat het feit dat de hond een speciale en prominente rol speelt in menselijke groepen niet langer sentimenteel is, maar wetenschappelijk onderbouwd. Het enige wezen dat zo’n integraal onderdeel van de samenleving kon worden, is de hond. Om dit te kunnen doen, had hij zeer speciale communicatievaardigheden nodig.

Geloof je het niet?

Kijk maar eens in de ogen van je hond!

Geef een reactie
Gratis verzending naar Nederland

Op alle bestellingen boven €40,-

Gemakkelijk 30 dagen retourneren

30 dagen geld-terug-garantie

Internationale garantie

Aangeboden in het land van gebruik

100% veilig afrekenen

iDeal / MasterCard / Visa