Waarom blaft de hond?

Waarom blaft de hond?

Waarom blaft de hond?

Waarom blaft de hond?

Er is een niveau van blaffen dat storend kan zijn. Maar weet je waarom je hond blaft? Met de volgende aanwijzingen kun je gemakkelijk de geluidspost van je favoriet decoderen.

Tegen wie blaf ik?

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat er een niveau van blaffen is dat storend kan zijn. Maar weet je altijd waarom je hond blaft? Uit verveling? Signaleert hij mogelijk gevaar? Of voelt hij zich misschien angstig, eenzaam en wil hij aandacht?

Voor een ongetraind oor is het moeilijk te onderscheiden waarom een hond blaft uit de vele soorten blaffen, maar met wat aandacht en nauwkeurige observatie van de situatie kan hun boodschap gemakkelijk worden ontcijferd.

Met de volgende aanwijzingen kun je gemakkelijk de geluidspost van je favoriet decoderen.

Het mysterie van huilen

4 uur ‘s ochtends. Min 20 graden. Ik heb het nog nooit zo koud gehad. De kou dringt tot op het bot. Ik sta al twee uur bij de eerste stop van een van Europa’s beroemdste sledehondenraces, midden in het niets, naast de honden. Als helper is het mijn taak om de honden in de race in de gaten te houden, ervoor te zorgen dat ze slapen en dat alles in orde is.

De stilte wordt hier en daar alleen verbroken door het geluid van aankomende en vertrekkende teams en het gehuil van de honden.

Het is volle maan. Drie van onze teamhonden zitten in plaats van te slapen met hun ogen op de maan gericht en zingen. Hun betoverend mooie, zachte, harmonieuze gehuil, en de silhouetten die hun gezichten en neuzen tegen de lucht tekenen, geven me kippenvel. Er zit iets ouds, iets onverklaarbaar moois in het husky-lied: lange, gepassioneerde, uitgerekte en dan vervagende klanken stijgen op naar de nachtelijke hemel.

Ik heb dit beeld voor altijd in mijn hart gesloten.

Blaffen, keffen, huilen

Er zijn veel bijgeloven over huilende honden en wolven. De Japanners geloofden bijvoorbeeld dat honden die zonder reden huilden, geesten konden zien. Volgens de Indiase opvatting voorspelt een hond die huilt bij het bed van een zieke de naderende dood. De Indonesiërs geloofden dat een hond die voor middernacht huilt, de dood aankondigt, terwijl een hond die na middernacht zingt, een rondzwervende slechte geest aankondigt.

Is deze vorm van communicatie echt zo mysterieus? Of is het gewoon de menselijke verbeelding die het zo maakt?

De communicatie van wolven is nog niet volledig in kaart gebracht door wetenschappers, maar ze weten wel dat huilen een algemene vorm van communicatie is waarmee ze berichten naar elkaar sturen over hun situatie, een mogelijk gevaar, de komst van een vreemde wolf, of zelfs om de feiten van gezamenlijke jachten aan te kondigen.

Omdat het geluid dat wordt gebruikt voor huilen diep is, kunnen ze hun boodschap overbrengen naar een ander individu op een afstand van wel 10 km. Hoe weten ze voor wie het lied bedoeld is? Net als bij mensen heeft elke wolf zijn eigen unieke stem.

Ze kiezen meestal voor deze vorm van communicatie als ze de ander willen laten weten dat ze op hun territorium zijn, of als ze verdwaalde leden van de roedel naar huis willen roepen, maar ze communiceren ook op deze manier als ze contact willen houden met elkaar, of als ze nieuwe partners of een nieuwe roedel voor zichzelf willen vinden.

Aangezien de wolf de voorouder is van de hond, is het geen verrassing dat je hond soms huilt om te communiceren met zijn soortgenoten, of zelfs met jou.

Als je hond huilt, kun je deel uitmaken van iets ouds, een getuige zijn van een ritueel van een andere soort.

Niet iedereen vindt dit lied echter even betoverend.

Als je hond bijvoorbeeld begint te zingen als hij alleen thuis is, is het niet zeker dat de buren het ook als een mystieke ervaring zullen ervaren.

Als deze situatie zich voordoet, kunnen er veel redenen zijn, die niet noodzakelijkerwijs positief zijn.

Scheidingsangst

Omdat de hond van nature een sociaal dier is en in een gezin leeft, is het begrijpelijk dat hij het moeilijk vindt als de gezinsleden ver weg zijn en hij alleen moet zijn. Een goed opgevoede hond die veiligheid en evenwicht ervaart, heeft er geen probleem mee om de hele dag weg te zijn van het gezin, omdat hij weet dat ze zeker naar hem terug zullen komen.

Bij honden die echter lijden aan scheidingsangst, mondt het alleen zijn meestal uit in hevige paniek, omdat ze zich verlaten en eenzaam voelen, en daarom beginnen ze te huilen, en kunnen ze ook gaan vernielen, waar ze ook worden gehouden.

Dus als het gerucht gaat dat je hond luidruchtig is, is het tijd om het gedrag van je hond te observeren als je niet thuis bent, en als de mogelijkheid van scheidingsstress bestaat, raadpleeg dan een professional in het belang van je hond, de buren en jezelf!

Het decoderen van blaffen

Blaffen signaleert altijd iets, het is de natuurlijke communicatievorm van honden, dus het is beter om er aandacht aan te besteden en de blafstijl en vorm van je favoriet te leren kennen, want net als menselijke spraak heeft blaffen ook vele vormen. Soms is het nerveus, agressief, soms angstig, hysterisch. Het kan waarschuwen voor extern gevaar of gewoon iets ongewoons signaleren, maar het kan ook informatie over zichzelf onthullen door te blaffen.

Dit zou allemaal prima zijn, maar hoe kun je dan ontcijferen waarom hij blaft?

Ten eerste moet je duidelijk zien wanneer en waar hij blaft. Thuis in het appartement? Misschien in de tuin als de postbode komt of een andere hond? Tijdens een wandeling? Blaft hij als je bij hem bent?

Het observeren van deze dingen geeft je belangrijke informatie over de boodschap van je favoriet.

In de volgende stap moet je observeren wie of wat het doelwit is van het blaffen.

Als je merkt dat hij specifiek naar jou blaft en je aankijkt terwijl hij dat doet, verwacht hij iets van je. Meestal communiceren de meeste honden ook met hun ogen met mensen om hun bedoelingen duidelijker te maken.

Je kunt ook observeren welke omstandigheden hem ertoe brengen te blaffen. Een sirene? Andere storende geluiden op tv? Hoge tonen? Een specifiek persoon? Een andere soortgenoot? Misschien een ander dier?

Hoewel wetenschappers ook geïnteresseerd zijn in het onderwerp, hebben ze nog niet 100% kunnen beantwoorden waarom honden huilen bij het geluid van een sirene, maar het wordt verondersteld dat het geluid van de sirene lijkt op dat van een andere soortgenoot, en daarom reageren ze erop.

Als hij een specifiek persoon blaft, moet je ook heel goed letten op de toon van het blaffen. Als de hond nerveus wordt in het gezelschap van de andere persoon, begint te blaffen uit stress, en zijn hele lichaamstaal suggereert dat het beter is om hem met rust te laten, dan vindt hij die persoon waarschijnlijk niet leuk, vertrouwt hij hem niet, is hij bang voor hem. Dit kan je ook als een waarschuwingsteken beschouwen, omdat honden bekend staan om hun goede gevoel voor het karakter van mensen.

Het blaffen naar andere honden of mensen kan wijzen op de gespannen toestand van je favoriet. Dit kan betekenen dat hij de rol van gezinshoofd op zich heeft genomen en daarom blaft omdat hij denkt dat hij het gezin moet beschermen tegen vreemden.

Als je dit allemaal hebt geobserveerd, kun je met meer zekerheid antwoorden op de vraag waarom je hond blaft.

Laten we nu eens kijken naar enkele specifieke redenen waarom een hond zou kunnen blaffen.

Waarschuwingsblaf (territoriaal blaffen)

Het beschermen van het territorium is een instinctief gedrag voor honden, dus als iemand te dicht bij de grenzen van hun territorium komt, kunnen ze beginnen met luid blaffen. Dit gedrag wordt gemotiveerd door angst en dreiging, daarom is het in deze situaties niet echt nuttig om de hond te disciplineren. Volgens een theorie moet je, om dit gedrag te voorkomen, de hond leren zijn exacte plaats binnen het gezin. Als de hond duidelijk weet waar hij zich bevindt in de hiërarchie van het gezin en weet dat het niet zijn taak is om het gezin te beschermen als wij ook aanwezig zijn, zal hij niet langer de drang voelen om zijn gezinsleden te beschermen, omdat het niet zijn taak is.

Pijn signaleren

Huilend en blaffend kan ook wijzen op bestaande pijn. In dit geval helpt het als je het gedrag en de toestand van je favoriet observeert: misschien is hij neerslachtig, in een slecht humeur. Als dat zo is, kun je beginnen te vermoeden dat hij niet uit vrolijkheid huilt.

Is hij misschien verveeld of te opgewonden?

Als hij ergens heel blij mee is of ergens naar uitkijkt, kan hij ook blaffen. Dit blaffen geeft een gevoel van vrolijke opwinding, en je kunt het gemakkelijk herkennen omdat het gerelateerd is aan een bepaalde gebeurtenis: voeding, spelen, sporten of andere belangrijke gebeurtenissen voor hem.

Wil hij iets vragen?

Omdat blaffen hun algemene communicatiemiddel is, als ze iets willen vragen of gewoon je aandacht willen, kunnen ze dit met blaffen aan je laten weten. In deze gevallen is het oogcontact echter ook sterker dan normaal, omdat ze hun intenties met oogcontact willen versterken.

Een hond is een hond omdat hij blaft

Wat je favoriet ook aan je signaleert, vergeet nooit: een hond is een hond omdat hij blaft, zo communiceert hij. Maar alleen het feit van blaffen betekent niets. Net zoals je niet kunt generaliseren over menselijke spraak, zijn bij hondenblaffen de omstandigheden, de toon, de intensiteit van het blaffen, of het nu agressief of opgewonden is, de situatie waarin hij begint te blaffen, en de redenen die het veroorzaken, allemaal belangrijk.

Dus voordat je hem berispt of begint te denken dat hij je irriteert, denk dan na over wat hij je zou kunnen vertellen.

Vergeet niet, een hond blaft soms, en dat is natuurlijk! Welke geluiden maakt jouw hond? Laat het ons weten in de reacties!

Deel het bericht:
Honden verzorgingspakket I

Honden verzorgingspakket 1.

Geef volledige verzorging aan je trouwe viervoeter met een complete honden verzorgingspakket gemaakt op volledig natuurlijke basis, vrij van schadelijke stoffen en huidvriendelijk.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00